Particulieren en bedrijven betalen veel geld om asbest te laten verwijderen, maar daarna belandt het spul op het stort. Momenteel is het vaak letterlijk en figuurlijk zand erover. Asbest vernietigen kan ook, maar gebeurt niet. Want dat is net iets duurder. Inmiddels ligt Nederland bezaaid met stortplaatsen met asbest. Die bergen worden door niemand opgeruimd.
Asbest eist jaarlijks nog steeds honderden slachtoffers. Aantallen vergelijkbaar met het verkeer. Het inademen van asbestzvezel kan leiden tot longenfyseem, longkanker en buikvlieskanker. Voordat zo’n aandoening zich openbaart, kan tientallen jaren duren, waardoor de aantallen nog steeds toenemen; ook al is asbest in Nederland sinds 1993 verboden.
Wat na het verwijderen?
In die discussies ging het tot nu toe bijna alleen over de hoge verwijderingskosten van asbest. Maar wat er daarna met asbest gebeurt, als het eenmaal afgevoerd is, daarover heeft niemand het. Ondertussen worden de volumes op de stortplaatsen alsmaar groter. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is er van 2009 tot en met 2018 drie miljoen ton asbestafval op stortplaatsen aangeleverd. Aan het begin van deze eeuw lagen de volumes rond de 200.000 ton per jaar. De afgelopen 20 jaar zou daarmee zo’n 5 miljoen ton asbestafval naar stortplaatsen zijn gereden.
Meer weten?
Lees meer over dit onderwerp op: https://www.tubantia.nl/hetschoneoosten/gigantische-asbestberg-groeit-ook-in-twente-maar-niemand-durft-zich-te-branden-aan-een-oplossing~acb6c3b0/